Gå direkt till textinnehållet

Möt vår verksamhetsledare Felicia!

Möt vår verksamhetsledare Felicia Liljestrand, 30. Hon bor i en timring från 1800-talet i Ostnäs norr om Umeå, med sin sambo och en nakenkatt som heter Farmor, och kan (nästan) allt som går att kunna i Excel.

Att vissa människor föds med en kreativ ådra är ett vanligt förekommande uttryck, och det skulle kunna appliceras på vår verksamhetsledare Felicia. Musik och teater har varit ständigt närvarande intressen i hennes liv – favoritinstrumentet är bas. Dessutom är hon otroligt händig och behärskar såväl snickeri och trädgårdsarbete, som sömnad och att sticka. Matlagning och bakning är även nära hjärtat. Färdigheter som dessa har ingen uppenbar koppling till CE-märkning och arbetsmiljö, men de tyder på en driftighet och en kreativitet som är en otrolig tillgång inom vår bransch.

–  Jag tror att jag har med mig de kreativa delarna ändå. Jag söker mig ofta utanför boxen när jag arbetar. Det behöver inte vara så fyrkantigt, även om vår bransch kan uppfattas som fyrkantig.

Efter gymnasiet började Felicia studera på Musikhögskolan i Piteå, via Luleå Tekniska Universitet, där hon valde att kombinera det kreativa intresset med projektledning: En kandidat i upplevelseproduktion blev det. Utbildningen syftade till projektledning inom kreativ och kulturell näring, men den gynnar henne även i arbetet idag. – Projektledning är detsamma på alla ställen, bara det att det är olika fokusområden.

Efter utbildningen i Piteå har flyttlasset gått både norrut och söderut, från Boden till Stockholm, vidare till Björkliden Fjällby och Abisko, och därefter till Kiruna. Och ja, nakenkatten Farmor följde såklart med överallt! Björkliden och Abisko jobbade Felicia inom Norrbottens turistnäring, och i Kiruna jobbade hon som koordinator med fokus på tågsamordning. – Jag nördade verkligen ned mig i tåg, haha. Det var någonting jag inte trodde att jag skulle jobba med.

Det var under tiden som koordinator som Felicia först nuddade vid CE-märkning, och genom det kom den första kontakten med Niklas (Bodin, VD) och Actas.

– Vi stötte på varandra i arbetslivet och jag tyckte att Actas verkade som ett intressant företag. Jag dras till mindre företag där det finns möjlighet att påverka. Här såg jag verkligen utvecklingspotential, men också en bra arbetsgivare. Det kändes som att, här kommer jag att trivas.

CE och arbetsmiljö var någonting nytt för Felicia när hon först kom in i företaget, någonting som kändes spännande. Hon beskriver en glädje i att få ”nörda ner sig” i nya saker – oavsett om det är tåg och CE-märkning, eller surdegsbakning och en ny stickningsteknik. Eller Word och Excel – Felicia är närmast en expert på deras funktioner!

 

Efter några år i Kiruna började tankarna gå på att flytta ”söderut” för Felicia och hennes sambo – ända ner till Umeå! När de fick syn på en timring från 1800-talet, i Ostnäs några mil norr om Umeå, kunde de inte låta bli. Felicia beskriver den som en ”pittoresk dröm”, omsluten av skog bakifrån och med havet precis framför. På gården finns goda möjligheter till odling, vilket Felicia beskriver som sitt sätt att koppla av från jobbet. Hon minns tillbaka till när hon ringde Niklas för att berätta om flyttplanerna.

– Jag sa att, nu behöver jag någonting nytt, jag tänker flytta ner mot kusten. Då sa han bara, ”välkommen ner! Jag förstår inte hur du stått ut så länge.”

Numer är Felicias roll verksamhetsledare. Målet som verksamhetsledare är att se till att man inte behövs, menar Felicia. Det handlar om att hitta enkla vägar som gör det så smidigt som möjligt för alla anställda. Här kan hon återigen blicka tillbaka på tiden som koordinator och se vissa likheter. – Jag har nog alltid gillat att effektivisera saker.

Sammanfattningsvis kan man säga att det Felicia tar sig för, det lyckas hon göra någonting av. Ja, visst var det väl tur att Felicia och Niklas stötte på varandra där i Kiruna, för vad hade vi gjort utan hennes framåtanda och Excel-expertis?